Team
Ik vind het wel leuk,
een beetje persoonlijk.

– Ja, oké.
Maar geen bio of zo.

De optelsom was snel gemaakt
Ze was 21, vers van school en zat in de trein naar Hoofddorp. Op weg naar haar eerste dag bij een IT-bedrijf. ‘Waar is het misgegaan’, wanhoopte ze. Niet ten onrechte: in het Nederland van begin jaren 90 was het niet iemand als Steve Jobs, maar Chriet Titulaer die de informatietechnologie belichaamde. De IT was niet sexy, en IT’ers waren dat nog minder.

Het Amerikaanse bedrijf bleek een goede leerschool. Al snel maakte Heleen van der Helm haar eerste presentaties. Ze leerde pas echt hoe het moest toen ze op de media- afdeling voor datzelfde bedrijf in Cupertino (Californië) ging werken.

Even was er afleiding, midden jaren 90, door de opkomst van de digitale snelweg. Ze was er meteen weg van. Op haar 25e startte ze een internetbedrijf, wat ze 5 jaar later verkocht. Vervolgens sloot ze zich aan bij een datacenterstart-up, die echter een half jaar later klapte toen de internetbubbel leegliep.


Hierna ging Heleen terug naar haar roots en aan de slag bij een reclamebureau, waar ze ook weer de presentaties voor haar rekening nam. Toen de crisis losbarstte, droogden veel opdrachten op. Maar de aanvragen voor presentaties bleven komen. Het idee om weer zelfstandig te gaan werken bleef ook maar 'zeuren'. De optelsom was snel gemaakt. Daarom begon ze in 2009 voor zichzelf als presentatie specialist onder de naam Coopertino. De liefde voor presentaties uitte zich een paar jaar later ook als co-auteur van het boek Een ijzersterk verhaal. Inmiddels werkt Heleen alweer enige tijd samen met Annet, sinds begin 2018 onder de naam Off the Grid.
Het grafische werk bleef trekken
Eerst volgde ze de grafische mts, daarna ging ze aan de slag als officemanager bij een bloembollenverpakkingsbedrijf in Sassenheim. Het was er altijd druk. Niet alleen in het bollenseizoen: het hele jaar door maakte ze overuren om verpakkingsmateriaal te ontwerpen. Verpakkingsmateriaal, oud papier eigenlijk. Gedemotiveerd stopte ze uiteindelijk met het werk.

En zo kon het gebeuren dat Annet Maarse op volwassen leeftijd terugging naar de schoolbanken. Daar zat ze als 28-jarige vrouw tussen jongens van 16, die net als zij voor het vak van meubelmaker hadden gekozen. Dat was voor beide partijen even wennen. Maar al snel smolt het ijs en werd de levenservaring van Annet door de pubers zeer op prijs gesteld: ‘Mevrouw, wilt u mijn nieuwe scooter zien?’

Toen Annet de opleiding had afgerond, begon ze als zelfstandig meubelmaker. Na 15 jaar ontwerpen, bouwen en plaatsen – en een jaar als praktijklerares – was het tijd om de zaagmachine en de oortjes uit te doen. Meubelmaker is een eenzaam en zwaar beroep, en het grafische werk trok. Net als het contact met collega’s en klanten. Per toeval kwam ze Heleen tegen, op het strand met de hond, die juist toen dacht aan uitbreiding van haar bedrijf. Sindsdien schroeft Annet presentaties in elkaar in plaats van kasten.
Back to Top